Κατερίνη: Ένας μαγευτικός προοορισμός!

Η Κατερίνη είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, έτσι προσφέρει εντυπωσιακή θέα και καταπράσινα τοπία που δύσκολα θα βρείτε σε άλλες πόλεις της περιοχής. Η πόλη είναι επίσης γνωστή ως “Η πόλη με τα χίλια παράθυρα”, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά σπίτια γεμάτα παράθυρα. Δεν είναι περίεργο που έχει ψηφιστεί ως μία από τις πιο όμορφες μικρές πόλεις της Ελλάδας! Η πόλη της Κατερίνης θεωρείται διάδοχος της αρχαίας πόλης της Εφύρας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Κατερίνη ιδρύθηκε από τον γιο του βασιλιά Σίσυφου της Εφύρας, όταν ο τελευταίος πήγαινε να αναζητήσει τον πατέρα του. Ο Σίσυφος, όταν έμαθε ότι ο γιος του είχε σκοτωθεί από την Περσεφόνη, τη βασίλισσα του θανάτου, διέταξε τη νύφη του να σκοτώσει το παιδί. Η άτυχη γυναίκα το έκανε και πέταξε το παιδί στο ποτάμι. Το παιδί διασώθηκε και μεταφέρθηκε στον ποτάμιο θεό Αχελώο, ο οποίος ανέθρεψε το παιδί και το ονόμασε Κέρον (Κατερινός στα ελληνικά). Ο Κέρον μεγάλωσε και ξεκίνησε να αναζητήσει τον πατέρα του. Στο δρόμο του έφτασε στην Εφύρα, όπου βασίλευε πλέον ο παππούς του. Ο τελευταίος, όταν άκουσε το όνομα και την ιστορία του νέου, κατάλαβε ότι ήταν εγγονός του και, μετανοώντας για την προηγούμενη συμπεριφορά του, τον έκανε βασιλιά της πόλης και την ονόμασε Εφύρα. Όταν ο Σίσυφος πέθανε, ο Κέρωνας τον διαδέχτηκε στο θρόνο και ονόμασε την πόλη με το δικό του όνομα, Κατερίνη.Δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στην Κατερίνη:

Η Κατερίνη μπορεί να υπερηφανεύεται για την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και διαθέτει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Στα πιο αξιοσημείωτα αξιοθέατα περιλαμβάνονται ο Ναός του Αχελώου, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Βυζαντινό Κάστρο, το Βυζαντινό Μουσείο και η Παλιά Πόλη με τα πολύχρωμα σπίτια της. Ναός του Αχελώου: Χτισμένος μεταξύ του 4ου και του 2ου αιώνα π.Χ., ο Ναός της Αχελώου βρίσκεται στην άκρη του χωριού Αγία Παρασκευή, περίπου 2 χλμ. νότια της Κατερίνης. Ήταν αφιερωμένος στον ποτάμιο θεό Αχελώο και οι ιερείς του Αχελώου συνήθιζαν να προσφέρουν εδώ θυσίες την άνοιξη. Ρωμαϊκό Ωδείο: Αυτό το αρχαίο πέτρινο θέατρο φιλοξενούσε μουσικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό. Το ωδείο χρησιμοποιείται σήμερα ως αίθουσα συναυλιών ροκ εν ρολ. Βυζαντινό κάστρο: Αυτό το κάστρο χτίστηκε τον 12ο αιώνα κατά τη διάρκεια της βυζαντινής εποχής. Χρησιμοποιήθηκε ως αμυντικό κάστρο και ως φυλακή κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής της Ελλάδας. Βυζαντινό Μουσείο: Αυτό το μουσείο παρουσιάζει τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ανασκαφών καθώς και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή της βυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα. Το μουσείο βρίσκεται στην παλιά πόλη της Κατερίνης. Παλιά πόλη με τα πολύχρωμα σπίτια της: Η παλιά πόλη της Κατερίνης μπορεί να υπερηφανεύεται για τα πολύχρωμα σπίτια της. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών στην Κατερίνη χρησιμοποιεί τα υλικά που ήταν διαθέσιμα στην περιοχή – ασβεστόλιθο και ξύλο.Φαγητό που πρέπει να δοκιμάσετε στην Κατερίνη

Η κουζίνα της Κατερίνης είναι ένα μείγμα από διαφορετικά είδη φαγητού. Ενώ τα πιάτα εδώ έχουν τυπικές ελληνικές γεύσεις, περιλαμβάνουν επίσης επιρροές από την Ιταλία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Θα βρείτε πολλά νόστιμα πιάτα στην Κατερίνη. Ακολουθούν μερικά από αυτά που πρέπει να δοκιμάσετε αν επισκεφθείτε την Κατερίνη: – Λουκουμάδες: Πρόκειται για παραδοσιακούς ελληνικούς λουκουμάδες που σερβίρονται με μέλι. Η γλυκύτητα αυτών των λουκουμάδων θα σας βάλει αμέσως σε διάθεση για εορταστικές περιστάσεις. – Κρεατόπουλο: Μια παραλλαγή του παραδοσιακού ελληνικού ψητού κοτόπουλου, αυτό το πιάτο είναι ένα πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε! – Γαύρος: Πρόκειται για ένα ψάρι γλυκού νερού που σερβίρεται σε πολλά εστιατόρια της Κατερίνης. – Βέλι Δομάτες: Είναι μια νόστιμη και πικάντικη ντοματοσαλάτα που σερβίρεται με ψωμί. – Σουβλάκι: Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Κατερίνης. Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το πιάτο τόσο ως σνακ όσο και ως γεύμα.Η Κατερίνη είναι μια όμορφη και γοητευτική πόλη στην Ελλάδα. Αν ψάχνετε για έναν προορισμό που βρίσκεται εκτός της πεπατημένης, είναι μια τέλεια επιλογή. Αυτή η πόλη διαθέτει όλα τα στοιχεία για υπέροχες διακοπές – υπέροχο καιρό, όμορφα τοπία, καλό φαγητό και φιλικούς ανθρώπους. Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να απολαύσετε όλα όσα έχει να προσφέρει αυτή η πόλη. Η Κατερίνη αξίζει να εξερευνηθεί διεξοδικά και δεν θα μπορέσετε να το κάνετε αυτό μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.